Pages

Sunday, June 19, 2011

Projek TIGA LAPIS

Sukaaaaaa!!
Hari ni hari memuding. Kak Es terima tempahan ...cewaahhhh!!
Tak lah..member minta tolong buatkan TRIFFLE. Diorang ada meeting 
dan nak makan-makan. 
Asalnya order makaroni bakar, tapi dah last minit , 
stok makaroni bentuk C tu pun dah elek ! 
Pi cari kat TESCo pun dah abes...last2 buat triffle je.

Ok jugak la.. cepat dan mudah. Nak makan pun nikmat sebab cuaca panas, Triffle di pulak disejukkan ... bayangkan agar2 sejuk beserta kastard yang lemak2 tambah la pulak kek yang manis dan lembut lalu tekak !!
Wallaweehhh...nikmatnya .


kat atas tu buah longan .. diorang taknak buah campur2 tu.
Kak Es potong dua pastu boleh letak dengan molek dan ttak tergolek.



Ni pandangan sisi ... yang bawah tu swiss roll cake vanilla with jem stoberi ok :)
2nd layer tu kastard yang lemak berkrim
atas sekali tu la agar2 ...


2 bekas order yang dah siap !!

Ok tak ? Nakkkk !!!????

Meh sini nak bagi resepi ... kak es ceduk kat Umah Manis 


Bahan:-
Lapisan bawah:
1 buku swiss roll cake - potong 1 cm
- Aturkan swiss roll cake dalam bekas kaca.

Lapisan Tengah:
125 gm tepung kastad
250 gm gula
500 ml air
125 susu cair
1/2 sudu kecil garam

- Bancuh sebati adunan dan masak atas api perlahan. Kacau selalu dan bila agak pekat, tutup api dan tuang ke atas lapisan pertama tadi. Ratakan kastad.

Lapisan Atas:
3/4 tin buah koktel (ummi guna Hosen) - tuang ke atas kastad, rata.
10 gm serbuk agar-agar
125 ml air
2 sudu besar gula
Pewarna hijau/merah

- Masak serbuk agar-agar hingga larut, masukkan gula dan pewarna. Tuang ke atas buah-buahan tadi. Sejukkan. (Ummi jez guna krystal jelly Nona perisa strawberry, masak ikut arahan pada kotak. Siap tuangkan aje atas buah-buahan..hehe..senang kan, sedap pun sedap.) * Kak es pun buat camtu gak ;)
(* Bila hendak makan puding ini, scop kan saja ke dalam bekas).

Ok dah dapat resepi kan .. Silalah buat dengan penuh kasih sayang  >.<

21 comments:

Jiejah Gorjes said...

wow mengiurkan..kak swiss role cake tu yg dah siap ke buat sendiri? kalo dah siap beli tu jenama apa kak?

bersama kak Es said...

@ Jiejah Gorjes
kat umah kak Es ada member pandai buat cake. ala2 bakery gitu rumah dia. ambil dgn dia je.
tak pun cari kat bakery .. ade je swiss roll cake ni. Masih ada yang Halal yg org Islam buat pun dah byk kat pasaran :)

Nazzue said...

Meleleh air liur kak...cik isteri terus ajak g beli...yg payahnya nak benda yg sama mcm kak buat...adehhhh!!

Lepak sambil bersantai di NazZue.com
Entri terkini: Arghhh!! Jangan Kau Curi Hak Aku...

qucachahir said...

ouh..berapa harga nye kak es?..
sangat teruja..hehe.. ;)

sarah-najwan said...

pernah sekali buat dulu2..lama dah..

tggu bulan posa ni kot mood nk buat dtg kembali..hehehe

triffle ni..lps buat buh dlm peti ais mmg sedapp....

anismelon said...

santik la kak es.pandai sungguh..susah ke nak buat??

bersama kak Es said...

@ Nazzue
pi la layan dia beli bahan... ikut resepi tu sebijik..insya Allah jadi cam kak Es buat ni *wink *wink

bersama kak Es said...

@ qucachahir
modal dia lebih kurang RM20. Kak Es tak jual pun ... tolong buatkan untuk member je :)

Senang je buat.. setengah jam dah siap. Letak dalam peti sejuk sejam ke.. pastu dah boleh makan :)

bersama kak Es said...

@ sarah-najwan
mama sarahh...senang kan? sedap pulak tu sebab rasa semua masam2 manis lemak :)

Eera Shera said...

sedapnye..kak es buatkan sebijik..x kira nak jugak.hehe

FasiHaH SupiaN said...

adehhh nampak sgt sedap lah kak es!!

JIJI YU said...

akak..taknak wat untuk adik ji ke..ehehe

azieazah said...

Wahhh jeles saya tengok KAK ES buat Triffle camtuh. Enak lazat tuu..

Saya boleh buat agar-agar sirap jer. aduhhh...

“Bogel Menuju TUHAN” by Zahiril Adzim...

makcikkantin said...

aduih kak es,
panas panas ni tgk trifle amboiiiii...teruja

Sunah Sakura said...

akaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! melampauuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! pengsannnnnnnnnnnnnnnnn!


nak! :p

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhh menarik..nakorder 2 bekas kak..huwaaa

amiraliyana said...

mengancam betul!

Подтверждаю said...

as salam..
adei..
meliuq mata ni tengok resepi derhaka akak pepagi ni~
haha

=p

er..gambo yang pandangan sisi tu tadio ingatkan gigi, gusi dengan bibir lepas makan. adei..
hehe~

makanan.makanan~
thanks bagi resepi ;)

Nur Hawa Mohd Zin said...

menyelerakan...mesti sedap sebab ada buah longan :)

fRaMe+LenSeS said...

nampak sangat sedap.. berpinau2 mata Nadh tgk. huu. T.T

risa said...

mak aihhhhhhhhhhhhhhh rajinnya
saye rajin makan..mintak sikit boleh??