Pages

Thursday, June 23, 2011

Pasangan Ideal berkurun abad



Tak suka makan TIMUN ?

Pahit ? Keras ? kalau terbongkar rahsia ni. I bet you all mesti paksa diri makan timun tu dengan sepenuh hati tauuu ..

Sebelum Kak Es cerita pasal timun nak cerita pasal pasangan ideal timun .. En. Satay dan Miss Timun

En. Satay dan kawan2 seangkatan yang melalui proses pembakaran... contoh kawan-kawan En. satay
ayam , kambing yang tak disatay kan tapi di BBQ kan

mereka ini melalui proses pembakaran yang membebaskan karbon dan akan mendatangkan kesan karsinogen.

Kesan karsinogen ??


Dalam bidang Patologi , karsinogen adalah agen-agen yang mencetuskan pertumbuhan sel-sel barah (kanser) dalam tisu hidup. Ini disebabkan oleh gangguan  pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Contoh karsinogen yang jelas adalah pembakaran asbestos dan rokok.

Sebab tu gandingan mantap en. satay niii ... Miss TIMUN

Miss Timun mempunyai anti-karsinogen yang mampu menjadi penawar kepada karsinogen yang boleh mendatangkan kanser . Rupanya dah lama orang tua-tua tahu. Merekalah scientist sebenarnya.
Gandingan satay dan timun sangatlah cantik dan sepadan untuk kesihatana kita juga.

Selain untuk kesihatan miss Timun juga digunakan untuk kecantikan ...

1. mengatasi kulit terbakar matahari
Dah seharian keluar tanpa pelindung wajah.. balik je rumah muka dah serupa udang kena bakar .. sunburn!
1biji timun sederhana : kupas dan parut, simpan 30 minit dalampeti sejuk. lalu oleskan pada wajah biarkan selama 20 minit. basuh dengan air dingin dan keringkan perlahan dengan tuala lembut.
2. mencerahkan wajah kusam
jika kulit anda kusam dan berminyak, tips satu ini akan membantu mengatasi masalah anda.
1/2 buah mentimun kupas dan parut. campur dengan sedikit air mawar 
oleskan pada wajah diamkan selama 15 minit lalu basuh dengan air hangat.
3. mengatasi mata lelah dan sembab
iris tipis mentimun dan tempelkan pada kelopak mata yang terasa berat diamkan selama 15 menit. mata anda akan terasa lebih segar.
4. masker mentimun untuk membersihkan kulit
blender sampai halus 1/2 buah mentimun, 1 senduk susu tanpa lemak dan 1 senduk makan yogurt.
oleskan selai mentimun tadi pada wajah diamkan selama 15 minit, lalu basuh dengan air dingin.
5. mentimun sebagai toner/penyegar
kandungan dalam timun mampu membunuh kuman penyebab jerawat, sebagai antiseptik alami dan mengencangkan kulit.




13 comments:

Afikah Aziz said...

ika suke timun dan tomato (memandai je tambah) hehe..sedappp

Eera Shera said...

tak suka mkn timun..hehe

Melur Jelita said...

Kak Es jelita,

suak sangat timun...boleh makan saja2

ani said...

as salam Kak ES...ani singgah baca n3 ni...menarikk

risa said...

saye suke timunnnnnnnnnnnnn
walau dalam bentuk ape cara masakan pon..mentakh2 buat ulam pon sodapppp!!!

risa said...

jap jap..kak es ni lebih kurang saye eh..anak empat tapi sorang je princess..saye ni 3 princess sorang je prince..heheheh

sarah-najwan said...

saya wajib mkn satay ngan timun..
sbenarnya..saya kurang minat satay..hhehee

ketika mkn nasi pun..wajib ada timun..

mas saari said...

adoiiii...sodapnya satay tu!

cik faten said...

wahhhhh!!!! tq atas tips yang berguna....

LuN@_aiDi said...

sy suke timun^^ makan ngn laksa..hihihi.. slm perkenalan dr kami di New Zealand^_____^ tq singgh blog yea!

FasiHaH SupiaN said...

ahhaaa.....betul, timun ni sejuk....

Namee Roslan said...

saya selalu tak cukup tidur.. tp selalu latak timun kt mata before tdo. elok snagt. xlah lebam sgt :)

Подтверждаю said...

as salam..
wah! begitu rupanya..
baru tahu..terima kasih..

=)


Buruk Baik Ada Misai Janggut Jambang