Pages

Thursday, June 16, 2011

Tua sebelum USIA..

Salam 'alaik ... sahabat yang dikasihi sekalian :)

kesibukkan tu kadang2 melupakan kite pada menda2 yg menyesakkan kan kata RISA memberi semangat kepada Kak Es. Penat sungguh tapi sebab sibuk tu tak sempat nak fikir yang bukan2. Doa je banyak2. Hb pun tak betul2 baik lagi ... doa je dalam hati harap semua ok dan tak de apa2 yang tak baik berlaku. Ikut je flow yang Allah tetapkan. Selebihnya doa banyak2 ... everything will be ok soon :)

Masa Kak Es teenager dulu , bila bergossip dengan kawan2 ( cukup BEST time ni ) cikgu pun boleh jadi bahan gossip kami. Kena pulak sekolah tu semua perempuan hahaha... cikgu lelaki memang tersipu2 malu laa..

Kalau bercakap tentang nak cantiiikkk!! fuh macam-macam dengar. Nak maintain badan tak nak anak ramai. Anak 2 orang pun dah cukup dah. Bila dah kahwin nak rugged ranggi , nak bergaya ala2 mak datin gitu. Anak2 pula nak hantar kelas muzik sebab kebanyakan kawan Kak Es masa tu band members. So we all pun nak turunkan kemahiran anak2 bermain muzik la..hehehe
Pakaian pun berangan nak beli kat famous boutique je :P
Masa tu takut sangat badan naik , nanti gemuk !! tak lawa !! Ye laaa... nama pun remaja. Mimpi kalah Alice in the wonderland kah kah kah ...

As time goes by ... bila dah semakin membesar dewasa , I realised that tak semuanya apa yang kita impi dan mimpikan akan menjadi kenyataan. Bila dah kahwin, tiba-tiba dah pandai nak jaga akaun sendiri , yang dulu nak berbutik la konon , tak de maknanya !! Pasar malam pun layannnnn janji sedap mata memandang dan selesa. Walaupun ada kawan Kak Es yang sangat obses dgn pakaian sanggup main undi semata2 nak kan keluaran butik tapi sendiri mau pikir la kaannnn.

Bila mula melahirkan anak , rasa seronok sangat. Bau bayi , yang masam2 manis tu ... gelak tawa yang chumillll dan badannya yang lembut membuatkan tak terasa pun anak dah 4 orang !!! Seronok bertambah bila anak2 ni dah pandai baca doa dan mengaji alif, ba, ta . Keseronokan tu lagi terasa bila dengar mereka berdoa selepas solat memohon agar Allah ampunkan dosa umi dan abi.

Tak kisah la bila tengok cermin dah timbul garis2 halus di kelopak mata ... pada dahi dah mula muncul. Benda2 macam tu nak tak nak tetap berlaku. Let's it come naturally. Rasa kagum dengan ciptaanNya. Rambut dah mula putih pun dah tak menjadi hal lagi . I covered it , no body's know hehehe ..
Tak juga bermakna dibiarkan begitu saja ... segala anugerah dan amanah tu tetap la kita kena jaga sebaik mungkin. Sunblock tetap pakai , krim malam pun tak tinggal. Muka pun perlu dicuci bersih. Tapi tidak la sampai nak ubah ketetapan yang TETAP akan berlaku.

I'm proud of being a woman in THIRTIES. Fasa umur ni rasa lebih tenang , lebih confident , lebih selesa untuk mendekati dan didekati ( ada batasan okeh :)
Tak sebagaimana yang dibayangkan masa 'budak2' dulu tuuuu hehehe...

pinjam Google 



10 comments:

Miss Ran said...

lg 8 tahun nak rase tu hehe

Melur Jelita said...

Daku? sentiasa muda dan jelita! Jom Kak Es jelita , join da jelitawans!!!!!!

Ninie Dora said...

best2..
bila entry kak es ni, ninie tros tringat kat mak ninie..
slalu sgt dia cerita kat kami adik bradik psal semua ni..
lbh2 lagi kalo bab kami adik bradik sibok nak ber pesseennn je 24 jam nanti dia start laa ulang tayang zaman dulu2 dia.. :)

zarazueyin said...

betul tu kak es,
umur hanya angka
yg penting maintain...kihkihkih
(ayat penyedap hati...huhuhu)

JIJI YU said...

ekeke..cam saya le kan.matang sebelom usia.

sarah-najwan said...

hehe..apa ada pada nombor..
saya pun dlm thirties jugok..

janji bahagia, sihat sejahtera selalu..

diana said...

cantik luar dan dalam..
itu yang sempurna bagi seorang wanita tak kira la berapa pun umur kita..:)

Sue said...

woman in thirties... i like... rasa muda je manjang

FasiHaH SupiaN said...

terbaik kak es..itulah,,, kita kena bersyukur dgn nikmat yg diberikan...

Cik Ecah said...

biler yg kat dalam tu cantik,,,yg kat luar pun InsyaALLAH akan jdi cantik dgn sendirinyer..:)