Pages

Friday, June 24, 2011

Tautan KASIH



Makan di waktu petang bersama anak-anak hari ni .... KARIPAP PANAS !!  >.<  !!

Makan bersama2 ini punca BERTAMBAH nya kasih sayang. Walaupun kadang sedap2 makan anak2 gaduh-gaduh berebut makanan. Biasalah tu... tegurlah mereka dengan hikmah. Masa makan ni masa untuk mengeratkan kasih sayang. Si suami boleh suapkan isteri. Si ibu mengambil lauk2 masukkan ke pinggan anak-anak. Anak-anak pula berebut-rebut dekatkan makanan yang jauh kepada ibu atau ayah. Macam-macam keletah masa makan.

Masa baru kahwin dulu , makan bersama suami sambil bercerita ... sambil suap menyuap ... sooooo sweet (hehehe) sekarang dah tak de chance la nak buat gitu. Banyak dengan anak2.

Kajian di Indonesia oleh Rose Mini ...

katanya masa makan ni semua ahli kena ada hati untuk makan bersama-sama. Handset off , anak2 yang nak main games ke OFF , Tv pun SWTICH OFF kat situ pun dah ada kesepakatan.

Bila dah semua OFF , masing2 dah boleh fokus. Fokus pada makanan , fokus pada apa yang dicakapkan dan masing2 ada 'perkara' nak dicakapkan. Kalau tgk TV dah sah2 kita tak minat nak dengar, nak cakap ... of coz la nak tumpukan kat TV tu kan.

Anak-anak yang selalu makan bersama ibubapa , akhlak mereka lebih baik. Mereka lebih suka bertolak ansur hasil didikan semasa makan. Bagi pasangan yang sentiasa makan bersama , peratusan perceraian adalah sedikit . Bukan kak es yang cakap tapi bukti research dari http://www.thejakartapost.com

Paling Kak Es yakin bila nabi sendiri dah sebut kat SINI

Diriwayatkan Rasulullah saw tidak pernah makan secara sendirian. 
Sabda Baginda s.a.w yang bermaksud: “Makanlah secara berjemaah dan bacalah Bismillah, nescaya kamu akan beroleh keberkatan.”


Kalau tak dapat makan setiap masa pun , at least waktu makan malam tu try to get together ok :)

15 comments:

KuNanGKuNanG said...

sedapnye karipap panas2...mmg best dapat makan sama2..eratkn hubungan..:)

hajar said...

aduhai.. sodapnyeee Kak ES... rindu lak saya dgn karipap yg mak saya buat...

JIJI YU said...

ehehe..nak jugak leh tak

fRaMe+LenSeS said...

sedapnya.. kak Es, sila wat untuk nadh.. :P

sarah-najwan said...

betulkan..mkn sama2 lebih baik dan afdal..

Подтверждаю said...

as salam..
wah berjemaah!

=)

teringat cerita mana entah. perompak pun guna ayat tu."solat berjemaah, merompak pun kena berjemaah! "

>_<

Andrik McVean said...

wow.. i love the karipap curry

al-lavendari said...

kalau ada hadis nabi .. tentulah betul. tak ada kajian pun, saya tetap percaya ia betul.

terima kasih kerana sudi singgah dan komen blog saya.

saya dah follow.

[sutera kasih] said...

nice entri..betul apa yg diperkatakan..tp mgkin rmai yg xmenyedari betapa pentingnya mkn bersama2 :)

ASaDa RyutaRo said...

makan berjemaah sangat best. tapi kat sini duduk sorang, jarang betul dapat makan berjemaah. huhu..

farahin nasir said...

sedapnyer karipappp.. nak sket.. :)
makan sorang2 mane best.. dari mood nak makan banyak jadi tak lalu makan sebab boring sowang2..

KALO FOLLOW RAMAI2 NAK WAT APE KAN??

solomolo said...

karipap panas dimakan masa ia panas memang sodap !~

Sue said...

betul sgt n3 kak es ni... tapi saya selalu jek makan sensorang...mujur je lalu... bak karipap tu satu...nak jemaah sekali nih

suhaili sarif said...

karipaappppp
fevret sayaaaa..huhu

FasiHaH SupiaN said...

kalau dpt ni ptg2 mmg bestttt!!