Pages

Tuesday, June 7, 2011

Kalau dah panas .. kenalah SEJUKKAN

Sejukkan tekak di petang yang panasss 


Yang ni namanya TIRAMISU.
Biasanya orang letak biskut khas utk tiramisu. Celup kejap dalam coffee ke , nescafe ke
pastu lapiskan.

Ada yang minta resepi . So kak Es sertakan sekali resepinya OK

♥ Make with ♥ .. Tiramisu for my Lovely Kids

Bahan-bahan: ( 6-8 orang )
  • 2 bungkus biskut tiramisu/sponge fingers ~ sy guna chiffon cake/ bahulu pun boleh :D
  • 250g cream cheese200g whipping cream
  • 150g gula (boleh kurang atau tambah ikut suka manis)
  • satu cawan bancuhan air nescafe (tanpa gula)
  • serbok koko/coklat utk hiasan


Cara-cara:
  • Satukan cream cheese+whipping cream+gula dan pukul hingga kembang


  • Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar

  • Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses ini sehingga habis

  • Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais. Hias kan dengan taburan koko/cokolat di atasnya ikut suka.
Taken from: MYR @ umi_e

Tapi Kak Es tak pakai pun biskut tu, malas nak gi kedai bahan bakery tu. Panas sangat
So bahulu ada lagi ... celup bahulu tu je ganti biskut hehe
Bukan nak buat jual punnnn...
nak makan anak beranak je kannn haha

dah siap masukkan dalam peti ais sampai sejuk
Lalu je tekak ni... aaahhhhh
nyamannnnn sekali !!



yang ni untuk anak2 umi ye.

'ala umi apasal sikit ?'
' budak kecik tak leh makan banyak2 nanti sakit tekak !'
keh keh keh

umi ni bias .. :(

erkkk....hahaha

32 comments:

Wahida said...

Woah Kak Es! Pos kat Ganu boleh? Jeles nih dengan anak-anak Kak Es. Hehe. Macam mana nak buat tu kak?

JIJI YU said...

ahaha..ni yang biki mata gua beraer ni..

senyumSOYA said...

pandainya kak es buat..
sob2..

sedapnya...~(^^!

solomolo said...

sedap tue...
nak kena cuba nie...

shahjiehan said...

wah.... kak!! saya nk jugak !! sy bukan budak kecik!! hehehe


igtkan tu eskrem~

sarah-najwan said...

wow terliurnye

mmg panas skrg nih..
tapi saya xreti nk buat mnde eskreng gini..main beli ajo..heheh

Melur Jelita said...

Wahhh semakin mabeles Kak Es jelita kita

cahayamata2803 said...

kak es!!!!!!!!!!!

ainur jadi lapar mlm ni!!!!

waaaaa....sedapnye tiramisu....='(

puanbee said...

oo bookmark page nih nanti nak buat

kasmadiana said...

sedapnya..mesti cuba nie..hehe..

bersama kak Es said...

@ Wahida
akak dah edit dan letakkan resepi dahh.
nak pos tapi takut cair pastu tukang bawa yang makan :D

bersama kak Es said...

@JIJI YU
silalahh lapss dengan tisuu hehe

bersama kak Es said...

@ senyumSOYA

mula nak buat tu akak pun ingat susah.. dah try ..senang je , serius!

bersama kak Es said...

@ solomolo
ezad..cuba la
mesti umi bangga huhu

bersama kak Es said...

@shahjiehan

haha..bukan budak kecik kena BUAT SENDIRI ;)

bersama kak Es said...

@ sarah-najwan

senang dan sedap dan cepat ...
anak2 mesti suke :)

bersama kak Es said...

@ Melur Jelita

nak lawan INTAN ekeke !

bersama kak Es said...

@ cahayamata2803

meh la siniiiii

bersama kak Es said...

@ puanbee
jangan lupa tag saya bila dah buat . mesti mabeles !!

bersama kak Es said...

@ kasmadiana
tak rugi cuba ni... SEDAP !!

SyafzMagz.com said...

dah lama nak cuba..tapi tak tahu nak beli kat mana... :(

akak post kat bangi boleh?

SyafzMagz.com

gedek! said...

Teringin tapi batok!

uhuk uhuk!

Scarlett O'Hara said...

Nak buat jugaklah.Duduk Pasir Gudang kat mana?

Citarasa Rinduan said...

kat sini ujan.......
alahai...

orang demam kena pandang2 jerlah dr jauh..

sedih!!

ct N honey said...

kalau ikut resepi ini mcm mudah aje,bolehlah buat, anak mesti suka..
Harga setitis air mata

Afikah Aziz said...

erk,gulp telan liur hehehe :p

bersama kak Es said...

@SyafzMagz.com

kalau bahan2 kat hyper market ada dik :)

bersama kak Es said...

@ gedek!

batuk?

ubat batuk hurix mujarab gak ...

bersama kak Es said...

@ Scarlett O'Hara

PG kat taman2 area situ juga ...
asal PG ke ? :)

bersama kak Es said...

@ Citarasa Rinduan

tak elok utk org demam ni ...
org demam makan ubat tau.. banyak rehat :)

bersama kak Es said...

@ ct N honey

cepat buat !! memang sedap dan senang :D

bersama kak Es said...

@ Afikah Aziz

alaaa..ciannye.. dah habis la dik :)