Pages

Saturday, June 11, 2011

Ikhlas yang ada CLASS !!



Kak , nak sedekah kena ikhlas betul2 dulu kan baru dikira sedekah?
Hhhmmm....kalau tak betul2 tu tak perlu sedekah ke?

Tu la adik tanya ni? kalau adik terasa nak sedekah tapi dalam hati tu dok berkata2, aku ni ikhlas ke tak?
Pastu adik sedekah ke tak ?

Tak lah ... sebab ragu2 lagi.


Pernah tak kira rasa cam tu? Nak buat benda baik tapi rasa dalam hati cam tak ikhlas.. langsung kita tinggalkan, tak buat! kononnya nanti kalau buat juga tak dapat apa2...
Jangan lupa sedangkan niat nak buat baik pun kita dah dapat pahala apatah lagi kalau kita laksanakan. Biar pun kita paksa diri kita.
Ingat anak2 yang kita kejut solat tu ikhlas ke diorang kerjakan solat. Dengan mamai2 ambik wudhuk , takbir pun ntah apa2 ... rukuk pun cam burung patuk dedak je (cepat!) ingat diorang ikhlas ke ?

Tapi kenapa kita paksa juga ...?
Sebab nak latihkan ?? Bukan senang sebenarnya nak ikhlas ni .... Ikhlas ibarat semut hitam yang berjalan di atas batu yang hitam di malam gelap gelita
Tak mudah ... bila nak buat je, ada pulak benda membisik2 'orang tu tengok tu , mesti dia puji ko.. nanti tak ikhlas lak. baik jangan buat !'
kita pun terus tinggalkan .... rugi !


Paksakan diri kita supaya terbiasa dengan perkara2 baik walaupun kita rasa macam malaaasss sangat. Buat juga sehingga perbuatan tu sebati dengan jiwa. Sampai satu tahap kita rasa kalau kita tak buat , rasa macam tak cukuuuupp je hidup ni. Serba tak kena , time tu hati kita tak kan nak heran dah orang tengok ke, orang kata ke , orang puji ke, orang keji ke ..... sebab hati kita dah senang dengan perbuatan kita tu .


Ikhlaslah walaupun TERPAKSA .... baru Class !!

14 comments:

Melur Jelita said...

Rasa nak sedekah,sedekah je..tak yah dok tanya hati..ikhlas tak ikhlas...sebab hati pun tak tahu dia ikhlas ke tak..hanya Allah yang tahu..

Kak Es jelita, boleh faham? hehehe

bersama kak Es said...

@ Melur Jelita
Ye kak Melur Jelita ... fahammmm

Miss Ran said...

erk terbaik kak es..ade bace komen akak sal ni kat blog jiji td

tula kite kene latih dri kalau tak smpai bile2 tak ikhlas kn

JIJI YU said...

kekadang dok tgh2 eklast ade je gangguan mendatang

Namee Roslan said...

kak es...saya teringat masa papa saya nak ajar saya bersedekah. dia tak bagitau ape2 pun, just dia beri saya rm1 setiap kali ke masjid n dia suruh masukkan dalam tabung. tp dia tak explain pun kenapa.

bila nampak orang susah atau yg tido di kaki lima, papa selalu ckp duit tabung tu untuk org2 susah mcm tulah. then saya faham kenapa. hehe.

btw, terima kasih kak es sebab kongsi benda macam ni. emm, issue tudung pun sma gak. mak ayah terapkan supaya tutup aurat, tp kita sendiri je nk taknak ikut. benda tu wajib, kalau buat kerana paksaan pun kita auotmatic terselamat dr azab neraka. tp x pasti samada Allah terima tak amalan kita tu.

Sunah Mohammad said...

aha! betul ni! sebab pernah dengar or baca gak dulu..kita buat dulu benda baik tu, sebab kat situ pahala dia lain, kat part ikhlas tu pulak kemudian..

tapi kan best kalo kita beramal tanpa fikirkan ganjaran... tapi bolehke?

zanafahmi said...

sebenarnya bnyk yg tak ikhlas dlm hidup kita ni tapi kita taknak mengakuinya, termasuk akak...

bersama kak Es said...

@ Miss Ran

sambung dari cite jiji tadi :)

bersama kak Es said...

@JIJI YU
pastu mula la nak menggeli2

bersama kak Es said...

@ Namee Roslan
bagus papa namee .. nak biasakan namee beramal lepas tu dia explain dgn bagi contoh yang sangat touching kannn

Insya Allah kalau kita berusaha utk buat terbaikk.. Allah tu Maha Pemurah dan Penyayang. Selalulah bersangka baik dengan Dia :)

bersama kak Es said...

@ Sunah Mohammad

orang yang beramal tanpa fikirkan ganjaran sangat hebat!! macam Rabiatul adawiyah >.<

bersama kak Es said...

@zanafahmi

susah kannn nak ikhlas . tapi kena ajar dan didik juga hati agar terbiasa dgn benda2 baik ..
moga kita sentiasa dirahmati :)

Namee Roslan said...

kak es...maaf saya baru berpeluang nak datang. insyaAllah lepas ni...kak es kalau ada entry ke ape2 saya minta kak es kongsi dengan saya yeah :) sbb sy buka blog pun kdg2..update entry pun seminggu sekali. :) selaluuu xde internettt :) terima kasih kak es... :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

huhu...ikhlas ye? ok awe komen ni ikhlas tau..heheh...