Pages

Friday, June 17, 2011

KEMALANGAN YANG MENGERIKAN

Salam Jumaat  yang penuh barokah :)

Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W

Nak tanya ni ... jalan yang lurus tanpa halangan yang biasanya boleh pecut 180km/jam @ jalan yang banyak traffic light, ada bonggol , peringatan had laju , ada pulak lintasan zebra ... mana satu yang bila berlaku kemalangan sangat MENGERIKAN ??

Kak Es nak kongsi sikit tentang motivasi pagi ni di IKIM.
Walaupun hidup kita banyak DO'S and DON'TS ,
Walaupun dunia ini ibarat penjara bagi orang mukmin ,

tapi inilah jalan kita yang selamat. Larangan dalam Islam bukan nak kongkong kehidupan menjadi jumud. Bukan juga untuk mengundang penyakit. Jauh sekali nak menjadikan kita papa kedana.

Bahkan ia menjadikan kita lebih selamat ...
SELAMAT JIWA
SELAMAT HARTA
SIHAT TUBUH BADAN ... selamat dan menyelamatkan :)

Cuba tengok larangan yang paling simple

“Dan janganlah kamu mendekati zina. Sesungguhnya ia adalah suatu kecelaan dan seburuk-buruk jalan pilihan manusia” [al-Israa' 17: 32]




Very simple kan ... jangan dekati zina tu termasuklah pergaulan bebas , bercakap hingga menimbulkan nafsu , main2 mata and so on . 
Sangat simple tapi ONCE kalau dah perkara tu berlaku apa yang terjadi ??
Pelbagai penyakit yang susah nak dapat penawar sebagai imbuhan HIV! sifilis !
Meleret-leret pulak dengan bunuh anak , hilang saudara lepas tu makin melarat hingga ke susah nak detect keturunan dan banyak lagi kesan yang sangat dashyat. 


Tak ke selamat, kalau dari awal lagi kita dah ikut. Tapi orang pandang macam leceh kan ...
alaaaa.. takkan nak gi tengok wayang dengan si dia pun tak boleh. Kan ramai dalam panggung tu. 
allaaaa.. pegang tangan sikit je. Bukan pegang semua !
alaaaaaa ...alaaaa... alaaaa





Selagi kita bernafas kita diberi peluang untuk memilih. Pilih lah dalam golongan mana kita nak bersama :)


“Dan barangsiapa yang menta’ati Allah dan Rasul(Nya), mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah, yaitu: An-Nabiyyin, Ash-Shiddiiqiin, Asy-Syuhadaa (QS 57:19) dan Ash-Shalihiin (QS 19:9). Dan mereka itulah teman yang sebaik-baiknya. (QS. 4:69)”

15 comments:

JIJI YU said...

yang dilarang tu la yang manusia lagi suke nak wat..

FasiHaH SupiaN said...

setuju dengan jiji, macam budak2, kita ckp jangan, lg dia buat..

Sue said...

kadang-kadang baik suruh dari larang...dah xmo dengar sangat gak!!!

Adzriel @ Liza AB said...

sikit2 lepas tu banyak lee

NuReLLe said...

agree wit jiji yu..yang di tegah tu lah yg dok manusia syok dok buat..ermm..

wa khairul onggon said...

Entry ni bagus.. SUke baca :)

سيتي عإيشه Aisyah said...

amar maaruf nahi mungkar~

fRaMe+LenSeS said...

terbaek peringatan ni kak Es.. Nadh suka.. :) simple buat the beri beri beri meaningful.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

pilihan ada ditangan kita...mana yg kita mau,baik atau buruk.tp biasanya yg buruk dan dilarang tu yg kita rasa nak sgt2 buat

risa said...

kalau hidup berlandaskan alquran dan sunnah insyaallah..
tapi tulah..zaman sekarang nafsu mengawal segala2nya..susah lah nak cakap..emmm

mas saari said...

betul tu kak..
yang dilarang tulah yang orang suka buat!

Aku Ibu Muda said...

benda yang dilarang tu kan yang plg best utk dibuat..huhu

sarah-najwan said...

pokok pangkal tgk keimanan..

semoga kita terhindar dr segala dosa..

fyna said...

peringatan.
huhu.




jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/
:)

Подтверждаю said...

as salam..
langgar! langgar!

adei..

>_<

peringatan kepada diri yang suka memandu sangat laju bila sorang2

0_0