Pages

Monday, June 27, 2011

Pudar Sudah KASIH SAYANG

Assalamua'laikum ...
salam kasih sayang ....
Hello ...
Hoola...

my awesome FRIENDS :)

Kabare ? wah 24 jam tak berblogging macam terputus hubungan pulak aaiihh. So how's u all punya weekend? Best tak ? enjoy yeahhh!! with family and friends around :)

Shopping complex kalau weekend mmg macam semut hurung gula. Fuuyooo sangat ramai umat manusia. Tambah2 dah hjg bulan .. mesti la nak spend masa dgn family . Gather2 dengan kawan2 ..kann. Kak Es pun suka bawa anak2 jln2 hujung minggu ( time ada duit je ) . Bagi sesetengah mall ada tempat utk family entertainment ... bowling , theme park . biasanya kak Es bawa gi archery ... BEST!!

Masa anak2 dah besar sikit ni je yang bawa kalau kecil2 dulu jarang2 sekali. Kesian kann macam rimas baby kalau dah ramai2 sangat orang. Mau dia meraung2 ...
Haaa!! cerita tentang bayi menangis ni teringat pulak ttg sorang adik remaja ni , mencari tempat untuk melahirkan bayi. Nasib baik la dia terfikir alternatif untuk mencari orang nak minta tolong jagakan anak yang nak dilahirkan ... kalau tak mesti bertambah lagi kes begini >>>





Hari ke hari dah semakin meningkat kes buang bayi. Hari ini semakin parah keadaan remaja kita. BAYANGKAN 1 MINGGU , 22 BAYI DIBUANG ...... ( rujuk : Berita Harian )
Kalau zaman jahiliyyah dulu tu.. anak lelaki je kan dibunuh. (dibunuh oleh bukan org yg melahirkan)
sekarang ni tak kira jantina anak tu dibunuh , dah tu pulak yang 'membunuh' tu ibu yang melahirkan. Ke manakah rasa kasih dan sayang ? tiada kah walau sekelumit rasa kasih menatap tubuh yang kecil yang tidak mengerti apa2 itu ?

Jangan dibuang lagi anak2 yang tidak berdosa itu. Kalau pun tak mahu bayi tersebut , buatlah aduan dimana2 pusat untuk  remaja yang terlanjur. Sekurang2nya jika KAMU tak mahu memelihara , biarlah orang lain mencurahkan kasih mereka kepada bayi yang tidak berdosa itu   :(

P/S : What should ME & YOU do ???

13 comments:

ita said...

tiada lagi sifat perikemanusiaan dalam diri orang sekarang ni kot... bayi yang tak bersalah tu di buang cam tu ajer langsung tak fikir...!!

pena rozie said...

Benci betul dengan orang buang anak...

Eera Shera said...

binatang pun tau sygkan anak..

fRaMe+LenSeS said...

sedih.. T.T budak2 tu tatau pape.

Ieda Al-Habsyi said...

takut tengok gambo tu kak es wehh :)

JIJI YU said...

sentap jugak rasenye

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

rindu kat akak..

sian bayi di buang merata2.naper manusia semakin zalim?

Kakzakie said...

Entahlah Kak Es, kakak kalau lihat berita buang bayi hati bagai tersentap. Sebab keluarga kami dahagakan siapalah nak bagi baby tapi ada pulak insan membuang baby sesuka hati. Mengikut telunjuk syaitan. Na'uzubillah Himainzalik...

Sue said...

hu hu hu...
:(
xleh tengok la berita segini
sayu...hancur luluh hati perasaan
ngape la deme2 ni tergamak ye...
Subhanallah

mas saari said...

orang sekarang sudah semakin hilang perasaan sayang dan belas kasihan!

risa said...

haiyohhhhhhhh ngape tunjuk baby tu
sedihnyeeeeeeeeeeeeeee
weekend hari berkasih sayang kan kan kan

FasiHaH SupiaN said...

hmm, manusia yg meletakkan agama jauh dari hati, inilahh jawabnya....

Nini Hartini said...

ermm..sakit kan hati bila baca berita2 pasal buang anak. nnt automatik nk menyumpah je dorg tu. heehehehe