Pages

Monday, June 13, 2011

Tak tahu beza ke ?


Eeeeuwww... jilat jari macam kebulur sangat. Geli aaaaa

Helllllloooooo!!

JILAT JARI selepas makan one of the sunnah ok. 

Pelik kan, bila tengok satu family tu makan kat restoran , sebelum makan mereka berdoa bersama2, lepas makan anak beranak semua menjilat2 hujung2 jari dengan begitu cermat.

Yang peliknya :Orang sekeliling buat2 muka jijik , mengerut2 kan muka. Ohhh sebab mereka muslim dan amalkan sunnah . Kenapa pulak di pandang sebegitu rupa ? It's Sunnah ! dapat pahala tu ...

Kalau kayepsi tu siap nyanyi2 lagi finger lickin' good ! ada contest photo lagi makan hingga jilat siku oppss jari. Yang tu tak pulak di pandang serong ... adussss

Kak Es respect sungguh hari tu makan kat sebuah restoran ni , anak beranak makan dgn begitu sopan. Memang betul ada part lick jari at the end. Tapi mimik muka org sekeliling tu yang tak tahan nak tengok. Siap buat muka geli2 lagi. (korang niiiii..ggrrrrr)

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan, jangan dibersihkan jari-jarinya sebelum dia menjilatnya". (HR Muslim)


Rasulullah S.A.W ada mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sains telah membuktikan bahawa enzime banyak terkandung di celah jari-jemari, iaitu 10 kali ganda berbanding dari apa yang terdapat dalam air liur. (Enzime ini sejenis bendalir percerna makanan. Tanpa enzim ini, maka makanan sukar untuk di hadamkan)

20 comments:

Sunah Mohammad said...

selalu buat... :)

Isteri Encek Bard said...

kak es dah jadi tabiat saya cam nie.. hehehh

Jahidih Saili said...

hehe..mgkin mereka xtahu..atau buat2 xtahu..dugaan buat perkara baik..

Miss Ran said...

nyummi

ske jilat

tp kalau pakai sudu mmg tak jilat jarila

siape la ckp gtu

JIJI YU said...

haha..hari tu makan kat hotel..guna tangan sume tengok wo.glam rasenye

MissNadh said...

ai..jilat jari pun pelik ke mereka ni?bg sy xpelik lgsung la..apedaaa..^^

solomolo said...

saya selalu buat kak...
makan kat restoran ke...
kedai tepi jalan ke...
kat kenduri kahwin ke...
semua saya buat...
nak-nak kalo kat umah...

Rai said...

orang tak belajar sejarah memang macam tu kak es..ingat dia moden padahal kulop..

Green Apple said...

yg geli-geli tuh... sebab... diorg makan ngan sudu/garfu... nak suap guna jari sendiri pun geli... errmmm

misz athiqah said...

wah!!!!...saya selalu gak wat camtu...huhu...tapi xpenah tau agi tu sunnah...=)..wah!!..bagus r kalo sunnah..skurang2nyer saya dapat kbaikan..hehe...=)

salam...saya mbuat kunjungan balas di sni..=)

FasiHaH SupiaN said...

selalu buat ;)

rizaros said...

wah btul2..sunnah lagi tu jilt jari:) ada buat jgak, klu bngsa asing mmg tgk plik skit bila tgk kita mcm tu :P
>>salam knal dr blog abg ben.. dh follow... jom follow sy jugak untuk smgt bblog :)

ladyzamea said...

sebab tu lah ada yg menyebut
sungguh sedap sehingga menjilat jari... tidak pulak dia kata sedap sampai jilat sudu garpu...heee


sy pun suka jilat2 jari ni..yummy!!!

sarah-najwan said...

deme xtau kot..pahala jilat jari slps mkn..tu psl keadaan camtu..

shahjiehan said...

saya suka jilat jari.. jadi amalan plak~ huhuhuh

cIk fAtin said...

mmg suka jilat jari lps mkn..hehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

kalu awe...sound tepek kat muka yang berkerut tu..

♥ Princess ♥ said...

enzim tu juga sebenarnya utk elak cirit birit ;)

sab solhi said...

kalau dy buat muke gtu, dok dpn dia sambil jilat jari... ngade nak geli... adoyai... emo pulakk.. maap kak.. hehehe

DrSinga said...

yang kerut2 muka tu pun mesti ada yang islam jugak kannn....