Pages

Monday, May 16, 2011

Sape tak nak lelaki romantik ???


“ Intan nak cara proper….mungkin mengikut adat…tetapi saya kesuntukan masa. Untuk memuaskan hati Intan, saya nak minta izin di depannya…nak minta izin dengan Datuk, Datin dan Nazim…..”
Hilman diam sekejap. Matanya memandang aku…
“ Saya tak pandai berpantun…Datuk, saya ingin meminta izin ..bukan nak memetik sekuntum bunga di taman Datuk, juga bukan nak menyunting…….”
Aikkk…..apa maksud Hilman?..atau dia gemuruh sampai tak tahu nak kata apa. Tak pernah lagi aku dengar orang cakap macam ni.
“ Saya ingin Datuk membenarkan saya sama – sama menjaga bunga ini. Menjaganya dengan penuh kasih sayang, sepenuh jiwa raga saya, menjaganya lebih dari menjaga nyawa saya sendiri….. “
Hilman menghampiri aku,
“ I will love her ..forever and ever. I will love you, Puteri Intan Zulaikha..love you more than your parents do, love you more than your brother’s does and I will love you more than you love yourself. And I swear this is true. Please…terima peminangan saya ini. “
Tanpa pantun 4 kerat atau berkerat – kerat, kata – kata Hilman membuat aku terharu. Rasa bersalah pula kerana seperti mendesaknya tadi. Tidak mempercayainya sebagaimana yang selalu dia minta dari aku. Selalu diulang-ulangkannya kepada aku.
Ayah terus memeluk Hilman dan Abang menepuk – nepuk bahunya.
“ Don’t worry, son. You’ve got my permission…dah lama dah. I know you will do anything for her, apa lagi seorang ayah perlukan …bila ada yang sanggup menyayangi anaknya?”


nak belajar jadi romantik....sila KLIK gambar ;)

12 comments:

Nini Hartini said...

mst best kan novelog ni. to klu bacaan panjang tini x smpt la nk ngadap pc. huhu..

sbb nt x bw pulak. huhu..

~nsar~ said...

apa tunggu lagi kak es.. train mr jelitawan terchenta cepat... kaw2 punya.. haha

JIJI YU said...

muehhe..baru je terpikir nak wat entry sal ni..memang dah lama dah pikir nak pergi mintak anak dara orang tu senirik..taknak antor2 wakil

bersama kak Es said...

@ Nini Hartini
akak suggest tini BACA! paksa-paksa sayang nih :)

kalau tak sempat boleh save..

bersama kak Es said...
This comment has been removed by the author.
Melur Jelita said...

Wahhh kak Es jelita..terperanjat saya bila masuk je , terus nampak Hilman..ingat salah rumah..ekeke...

Terimakasih ya Kak Es jelita..terharu sangat..malu ai!

bersama kak Es said...

@ JIJI YU
Ji, ko mmg kana study habes2 canne nak jadik romantik.
Kalau dah jadi cenggini...wah!! mmg ko lelaki terhebat di abad ini wa cakap lu..

bersama kak Es said...

@ Melur Jelita
hhhmmm..nak sangat semua orang tahu cerita ASST

Kak Es rindukan dunia yang penuh kasih dan sayang...
tak nak lagi orang buang2 anak, dera isteri, cerai berai..

jom jom baca ASST

bersama kak Es said...

@ ~nsar~
tu la...mau kasi suma jelitawan being romantic to their ladies :)
ewaaahh!

miszlullaby said...

wahhhhhhh....romantiknyeeee...sob sob...

risa said...

kak es baca citer kak melur tu dari mula eh..adoii saye tak sempat2 nak baca...memula memang selalu idam lelaki romantik..tapi sekarang dah boleh terima..tak kisah pon dia romantik ke idak..janji kasih sayang tu tetap mendalam dari hari kehari..kan kan kan

FasiHaH SupiaN said...

nampak best lah!!! nak kena terjah penulisnya nie...