Pages

Monday, July 11, 2011

Ikan Patin masak tempoyak Pahang style

RESEPI IKAN PATIN TEMPOYAK

ikan Patin
Satu sudip tempoyak ( kak Es buat kuahnya tak pekat, kalau nak pekat boleh lebihkan tempoyak )
sehelai daun kunyit
secekak daun kesum
cili padi
cili merah
satu labu bawang besar
Garam secukup rasa
Air 5 cawan

1) cili padi , cili merah dan bawang dikisar
2) rebuskan bahan kisar , masukkan tempoyak , daun kesum dan daun kunyit (simpulkan ) ke dalam periuk.
3) setelah mendidih masukkan ikan patin dan tunggu hingga mendidih lalu ditutup api.
4) siap untuk dihidangkan .

Simple dan sangat senang. Tapi memang sedap...

7 comments:

cikki said...

terliurrrrr!!!

Nur Hawa Mohd Zin said...

di malam hujan gini terasa di tekak tempoyak kak..hehe

Hafizin Jamil said...

senangnye kak es..kak es..anak pling kecik umor berapa eh??

bersama kak Es said...

anak kak es 4 orang.
11 , 9 , 7 dan 4 tahun .. hero 3 heroin 1 baru darjah 1 hehe

Fasihah Supian said...

sy xpenah mkn ikan patin kak...tp tempoyak selalu..selalu masak ngan udang galah...

Kakzakie Purvit said...

Kakak hari itu dapat ikan patin free dari kak long kakak, tapi kakak tak pandai makan tempoyak so, masak lemak cili api je....

Sunah Sakura said...

ala akak niii..gambor maneeee...