Pages

Saturday, July 30, 2011

Whipped Potato ... so simple !

gambar google.. lebih kurang gini lah. cumanya kuah kak es gelap sikit 

malam ni anak2 request ... Whipped Potato a.k.a kentang putar

lama dah tak buat...tp sonang yo!
Dengan pantas kak Es rebus kentang beserta kulit.
Dah siap empuk buangkan kulit...antara nak pegang dengan tak pegang tu ( panas daaa ) tuangkan susu full cream, masukkan sedikit garam dan lenyek sampai la smooth . Kalau nak blend pun boleh. Tapi kak Es memang sengaja melenyekkan manual sebab nak eksesais biceps ni haaa... hehehe

Ok dah siap..buat pulak kuahnya.
tumis bawang putih yg telah dicincang dengan minyak yang sedikit.
Masukkan brown sauce yang telah disebatikan dengan air, sedikit blackpepper sauce, sedikit sos tiram.
Masak sehingga agak pekat ... dah siap !!

Mudah kan...
dah licin anak2 makan. Esok nak coleslow pulak. Wah !! kalah kayepsi nih hahaha

kalau sempat esok kak Es upload gambar... itupun kalau rajin buat yeeee..

Good Nite Sleep Tight :)
~ SWEET DREAMS

7 comments:

QiuT Mummy said...

wah sedap nya kak es..nk try buat lh...tq cz share resepi senang n sedap ni ..:)

Citarasa Rinduan said...

kak Es.......

ya ampun.. akhir ini, sebelum menjelang ramadhan.. ayu pun asyik request makan2 jer..

nanti buatkan utk ayu tau..
hehe

selamat menyambut ramadhan al mubarak utk kak Es sklrg

Lulu Caldina said...

kak es, selamat berpuasa :)

JIJI YU said...

dah berketol ke biceps akak tu.ehehe

Aku Ibu Muda said...

Kak Es...tumpang tanya, brown sauce tu apa?

bersama kak Es said...

wani kat kedai mmg atau pasaraya besar ada tulis kat pack tu Brown Sauce. dalam bentuk serbuk pek warna hijau atau botol plastik putih. selalunya dok dekat2 dengan mayonis ...

Aku Ibu Muda said...

thanks kak es for sharing...sblom ni penah buat, tp guna stok ayam untuk kuah dia tu smpai pekat.