Pages

Sunday, July 24, 2011

TONSIL ... kerap berdengkur, kerap DEMAM

Anak kerap demam ?
Tidur berdengkur ?
Sukar nak makan sakit bahagian tekak ?

Cepat-cepat gi jumpa doktor. Ambil langkah berjaga2 sebelum tonsil mereka getting worse.
Anak kak Es yang bongsu demam, ingatkan demam biasa je. Dah hampir seminggu asyik ON and OFF. Sekali nak makan pun sakit tekak, ok lagi sebab nak minum. Hari berikutnya nak minum pun dah tak nak. Sakit katanya. Gi bawa jumpa doktor , check... TONSILITIS !!

Aduh.. macam abang dan kakaknya jugak. Abang dan kakak dah buang dah tonsil tu. Along lah paling teruk keadaan tonsilnya. Sampaikan tak sedar diri sebab tonsil tu membengkak hingga tutup saluran pernafasan dan dia tak boleh bernafas dan pengsan.
Tidunya pun tak nyenyak. Berdengkur dan kerap selsema.
Selepas operation alhamdulillah .. senang nak bangun tidur, sebab malamnya dah dapar tidur dengan lena. Tak berdengkur lagi. Demam pun dah jarang2 sekali. Same goes to angah and kakak. Angah je masih follow up masalah telinga. Masih ada juga lagi serangan virus bahagian ENT ( ear, Nose , Troat ) yang saling berkait.

Baru ni pun angah demam. Serangan virus bahagian tengah tekak. Radang (sangat merah) sampai demam panas 39 darjah celcius. Doktor terus suruh admit ward. Nasib baik cepat, kalau tekak yang merah tu bernanah, lagi susah nak rawat... ALHAMDULILLAH. Kalau boleh nak elak dari operation. Kesian .

Kalaulah sakit tu boleh ditukarkan ... umi rela tangggung segala kesakitan tu.
Sukarnya umi tengok anak2 menahan sakit.

Alhamdulillah setelah beberapa hari berkampung di hospital, dah semakin pulih.. dah boleh makan itu ini. Tp masih dalam pantauan doktor lagi...

Terima kasih atas doa sahabat2 ...
Terima kasih kepada yang bertanya khabar...
~ alhamdulillah









Bagi yang baru dapat tahu anak ada simptom tonsilitis niiii.... sikit sebanyak info kat bawah ni boleh membantu


Caring for Your Child

Kids with tonsillitis need plenty of nourishment and rest. If swallowing so painful that eating is difficult, try serving liquids and soft foods, like soups, milkshakes, smoothies, ice pops, or ice cream.
Make sure that your child drinks lots of fluids and gets plenty of rest, and take his or her temperature regularly. Use a nonprescription pain reliever, such as acetaminophen or ibuprofen, for throat pain. Don't give aspirin or other products that contain aspirin, though, because these can put kids at risk for Reye syndrome, an illness that can have serious complications.
Keep your sick child's drinking glasses and eating utensils separate, and wash them in hot, soapy water. All family members should wash their hands frequently.
If your child starts antibiotic therapy for strep, throw out his or her toothbrush and replace it with a new one.

Preventing Tonsillitis

Try to keep kids away from anyone who already has tonsillitis or a sore throat, and make sure everyone in your family practicesgood hand-washing.
If your child has symptoms of tonsillitis, call your doctor.

11 comments:

sarah-najwan said...

oo..gtu yer..

tq utk info..

semoga anak awk segera sembuh...

visitme@FaTiN cOrNeR said...

kak es..kekadang org berumur pun ada jgk yg kena tonsils nie..

nenek sy 2 thn lepas baru buat operation. mmg tidur selalu berdengkur pun..sian tgk..

Hanis MY said...

terima atas info ni kak es, ha ah mmg tak suka sgt bila tonsil membengkak... kalau kiritkal mmg kena operate buang tinsil tu, odaijini ya buat hero...

Citarasa Rinduan said...

oh..
ini punca penyakit anak kak Es ya....

tak mengapa. lepas operation, insyallah.. akan kembali sedia kala..

PS; tabah ya kak Es. sebenarnya, kes en zalie lagi besar, OSA akibat tonsen yang tak boleh dibuang. elak dari dengkur tanpa nafas.. dia tidur dgn mesin CPAX

azila said...

K.es..pasal kanak2 sakit tonsil ni zla baru jer tgk kat kopi o nasi lemak rasanya semlm...ingatkan sblm ni xderlah serius sgt penyakit tonsil ni..tp rupanya mmg kena take immediate action jgkla sbb mmg kesian sbb akan menyukarkan nak tdo, sakit nak makan suma..harap anak k.es cepat sembuh yer...mmg info yg berguna utk zla pasni:)

FasiHaH SupiaN said...

setiap org ada bahagiannya kak...bersabarlah....semoga dipermudahkan...

azieazah said...

Takut, kan? Bila kita tak tahu apa yang sebenarnya berlaku pada symptom yg berlaku. Memang kena segera diperiksa oleh yang pakar.

Semoga semuanya kembali pulih dan ceria dan dapat menjalani ibadah puasa dgn sempurna nanti...

Nak Balik Kampung Pun Nak “Bergadoh”...?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

moga adik cpt sembuh...kak es tabah kan hati ye.jgn la minta sakit tu pindah pd ummi,nnt ummi sakit siapa nak jg adik dan anak2 yg lain?

tq infonya kak es..risau gak,anak kecik saya tido mmg kuat dengkurnya..mcam ada kahak yg byk pulak kat dadanya..huhu

HoneyDew said...

kesian anak2 k.es...apa2 pun umii kena bnyk bersabar & kuat lebih dr mereka tau!comel si bongsu tu, muka lembut mcm ikut muka ummi nya..muka si abg pun nmpk bujur mcm muka umii jugak kan?..hehe..

fRaMe+LenSeS said...

kak, camna anak kak?

geroljih lojihger said...

sakit sangat.takut bila nak makan