Pages

Saturday, July 30, 2011

Penawar itu bukan hanya pada UBAT HOSPITAL ....

ALHAMDULILLAH...
semuanya berakhir dengan baik. Syakir anak kak Es yang kecil, selepas discharge masih demam panas ON and OFF. Kesian sangat ... sehinggakan terkeluar juga dari mulut kecilnya " kenapa adik demam lagi ni Umi ?"
" Umi adik sakit "

Kak Es pun dah mati kutu. Tak tahu nak buat apa2..
bila bagi ubat hospital yang 5-6 jenis tu ... perut anak kak Es jadi sangat kembung.
Dah la badan makin menyusut ... perut yang kembung tu ditekan2nya perlahan-lahan.. senak umi..

Rasa nak menitis air mata setiap kali bagi makan ubat. Tapi kalau tak makan panas badannya makin menjadi2. Tonsil makin merah...
Doktor cakap kalau tak reda demam , tonsil bengkak ... operate !!!
umur 4 tahun nak operation ...
aduhhhh...

2 hari lepas...pergi jemput abang balik sekolah.
Syakir tidur dalam kereta , sebelumnya dah mengadu perutnya sakit.
Kak es pujuk dia ... sekejap ye dik. Dia akur.

Hampir sampai rumah ... dia mengadu tak boleh bernafas...
Terus dia melompat atas riba kak Es ... kebetulan rumah pun dah tak jauh. Jadi Kak Es berhenti di bahu jalan.
Gosok dada dan belakangnya perlahan-lahan.
Tiba-tiba dia muntah .... sangat banyak dan berlendir.
Muntah melalui hidung dan mulut. Pantas kak Es menadah tudung kak Es yang agak besar tu...penuh dengan muntah.
Seketika kemudian dia memandang sayu wajah kak Es .... ummi..... (dengan nada bersalah)
tak pe dik.... muntah lahh..
Sayu rasanya melihatkan mukanya seperti serba salah mengotorkan tudung umi.
Kak Es gosok lagi belakang badannya , adik muntah lagi . keluar segala makanan yang dimakan tadi.
Setelah dia boleh bernafas dengan baik, adik pun bangun .. kakak tolong lapkan badan dan tangan adik dengan tisu. Kemudian dihulurkan sekotak tisu untuk kak Es buangkan muntah dan masukkan kedalam bekas plastik. Kak Es memandu perlahan pulang ke rumah...

Memang dah sangat serik nak teruskan ubat-ubatan hospital.
Terus telefon suami dan maklumkan ...
Suami kak Es baru teringat anak2 sebelum ni pernah amalkan minum air ECPI.
Kebetulan stokist berdekatan kawan kerjanya... terus dia belikan 2 botol air ECPI dan sekotak supplement yang kawannya syorkan.
Malam tu, adik dan kakak bermandikan air ECPI dan minum tak henti2. Kakak pulak demam huhuhu
Nasib baik ubat tu kecil dan manis ...
dah tak kembung lagi.. walaupun badan masih panas tapi tak sepanas sebelumnya.
Tak tidur kak Es sepanjang malam . Alhamdulillah pagi tu dah tak kembung, panas pun makin reda.
Dan hari ni ... ALHAMDULILLAH sihat , dah tak demam lagi, makan pun dah berselera .
Syukur sangat ... dan kami tak sabar menantikan kunjungan RAMADHAN setelah semuanya berakhir dengan baik. Anak2 semua dah sihat.



Yakinlah ...setiap penyakit yang ALLAH turunkan pasti ada PENAWAR. Bukan AIR itu menyembuhkan tapi kat situ ALLAH campakkan penawar untuk anak Kak Es...
Kak Es hanya berdoa dan berikhtiar...

Jangan pernah PUTUS ASA dengan RAHMAT dari Allah.....

5 comments:

JIJI YU said...

alhamdulillah..hurm2..

Gen2Merah said...

salam kak es.. terharu baca kisah akak ni.. tiba2 plak saya terkenang zaman saya kecil bila bersama ibu ketika sakit..
begitu lah pengorbanan dan kasih sayang seorang ibu terhadap anak-anaknya.. huhuhu.. sedih nak nangis baca..

Sunah Sakura said...

alhamdulillah... saspen gak baca entri akak ni.. huhuhu

eiela said...

betul tuh, penawar bukan pada ubat hospital jugak. rahmat Allah tuh banyak.

eiela said...

betul tuh, penawar bukan pada ubat hospital jugak. rahmat Allah tuh banyak.