Pages

Sunday, July 17, 2011

ANAK-ANAK AMANAH KITA



Honey DEW...

kali ni ... ada permintaan dari seseorang bergelar HONEYDEW ..
Honey dew tanya camne kak Es layan anak umur 3 - 7 tahun .... huhuhu umur ni mmg tak faham bahasa Melayu. Kita cakap gini , dia buat gitu ... pastu loyar buruk pulak tu....

Betul kak Es ni sangat tegas dengan anak2. Time yang kena tegas , kak es tegas. Kalau kebiasaan kak es bergomol dengan anak2. Waktu belajar pun kalau umur 3 - 5 tahun selalunya informal. Nyanyi , lukis sama2. We have alot of fun ... lukis muka abi ..perut buncit. hahhaha . tak memaksa tapi mereka sendiri yang nak.

Dengan anak2 umur 3 tahun ni kena selalu buat aktiviti bersama2. Contoh ajak lipat kain. Tunjuk cara pastu hasil dari lipatan tu walaupun tak elok jangan dirungkaikan depan si anak. Puji dia... tentu dia seronok. Dalam 3 helai baju pasti dia dah bosan. Ok stop ! don't force.

Sama juga nak kemas rumah. Buat sama2 dengan si anak. Bagi tugasan yang simple contoh kutip sampah. Pastu puji lagi... dalam 3 - 4 minit si kecil ni dah boring. Ok, stop ! adik boleh relax tengok TV dahhh.. tentu anak tu seronok nak tolong lagi.

Biasanya kalau dia dah tolong ngemas rumah... nanti kalau abang2 sepahkan, pasti abang tu kena marah. Kalau dia tak biasa kemas... dia pun suka sepah2 kan rumah.

Kalau nak mandi pun .. biasanya kak Es jarang suruh. Selalunya kak Es bercerita tentang kambing yang malas mandi. Tentang bau BUSUK. Nanti otomatik dia sendiri gi ambik towel dan gi mandi. HAHAHA

Kalau ikut kan buku Tarbiyyatul awlad fil Islam ( pendidikan anak2 dalam Islam ) oleh Abdullah nasih Ulwan, banyak tips kat situ.

1-7 tahun anak2 ini kita berikan kasih sayang yang secukupnya
7-14 tahun peringkat umur didikan dan disiplin
14-21 kebebasan untuk anak buat keputusan setelah kita guide dan didik dengan penuh kasih selama 21 tahun

Kak Es banyak membaca tentang parenthood melalui buku dan blog. Kalau nak lebih details... honey dew boleh dapatkan buku Pendidikan Anak Melalui Islalam oleh Nasih Ulwan di pustaka buku. Atau google mana tahu kan kalau ada yang sediakan servis online.
Lagi satu blog yang banyak membantu juga disini .. Blog Anakku Sayang

Kadang kala memang kita jadi buntu kalau tak de tempat yang boleh kita berkongsi rasa. Tentang perkembangan anak2 ni memang patut kita dengar dan tahu dari mereka yang pernah melalui. Mahal pengalaman itu kerana ia tidak boleh dijual beli.

Harap perkongsian yang tak seberapa ni dapat membantu....

9 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

thanks atas perkongsian ni kak es..kekadang suka berkawan ngan kaum ibu2 sbb mereka slalu share prkara pnting cmni.. persediaan sblum kawin n sblum ada anak nnti.. anak2 itu anugerah Allah..amanah tu

ank buah nina camtu la, loyar buruk..pandai je nk jwb setiap apa yg kte ckp..anak buah yg sulung tu pantang dipuji.. lps dipuji abis clear rumah di kemasnya..diorang mmg xpnah kna suruh mandi tapi suka mandi sbb nk main air. hehe..

eh2.. spring potato tu best nye.. :D klau ke pasar malam mst nina beli..

H.J said...

nanti dapat anak mintak tips nga kak es..haha

i'm ezza haniza said...

ummi yang tegas! wowwwwwwwwww

Qaseh dalia adelia said...

hoho kena mintak tips lah lepas kawen t hehe

sarah-najwan said...

kene tegas dlm didik anak..xle nk layan sgt manja kededek anak2..

Citarasa Rinduan said...

kak ES..
terima kasih ya ats pengkongsian ini..

umai baru 3 tahun lebih..
mmg betul bab puji2 tu... nampaknya umai mmg kena puji dan kasi ganjaran tv bila dh siapkan sesuatu

HoneyDew said...

thanks a lot kak es!Wah..tak sangkalh k.es ni sgt prihatin!pagi td minta, tghari terus dpt..terima kasih banyak2 k.es!Blog k.es ni bnyk membantu & menyedarkan saya..CaYaNg k.es!!Insyallah, saya akan cuba pratikkn yg terbaik utk anak2..

FasiHaH SupiaN said...

nak menuntut dengan kak es lah camni....................haha

.diannorhayati. said...

hehe. suke yg part mandi tu. hihi :p