Pages

Sunday, July 31, 2011

Pakai tudung dalam kereta ...

Umi apasal dok kat dalam rumah pun kena pakai tudung ? Bukan pakai tu masa keluar rumah je ke?
owhh... kawan abi kan ada kat depan tu. Kakak kena faham, bila seorang perempuan tu dah mula baligh aurat yang kena jaga semua kecuali muka dan tapak tangan. Baju & seluar kena longgar tak boleh ikut bentuk tubuh. Bukan syarat bertudung keluar rumah je.

Owhh..!! tapi makcik kat sebelah tu bawa masuk tudung dan pakai dalam kereta. salah la kalau cam tu ek ?

ha ah...pakai tudung tu dah bagus tapi kena kalau kat dalam kereta baru nak pakai, sepanjang jalan keluar nak naik tu, kalau ada lelaki yang bukan muhrim dia tengok, berdosa.

Kalau tak de orang?

Kalau takde, tak dosa. tapi kena ambil langkah berjaga2 sebab kita tak tahu bila masa orang lalu lalang kan...

Owhh...kakak pun nak main kat luar kena pakai ke?

Kakak kecik lagi, belum jatuh hukum wajib. Tapi kalau kakak nak praktis pakai, supaya terbiasa dah boleh sangat. Tapi kalau kakak tak buat lagi, kakak tak berdosa.

16 comments:

Mama AA's said...

bagus2 auni pun mau bertudung...

H.J said...

bagus anak kak es ni..hehe..suh dia pakai la..praktik dari kecik lg..hehe

sarah-najwan said...

bagus gtu..kecik2 kita bg pendedahan..saya pu ade seorg anak gugurl tu..hee

JIJI YU said...

nk cukup syarat je tu kot..

pengemis Cinta~ said...

Assalamualaikum..alhamdulillah.kcik2 pn da pndai fkir.hehe. org dwsa memainkn prnan pntg tnjuk teldn dpn adik2 n ank2 kn, bdk2 mudh ikut..;)

mas saari said...

selamat berpuasa kak!
mohon maaf kalau ada salah dan silap ye...

selamat bersahur gak!

azian said...

sy sgt rindu kamu.....
adakah komen sy bernas????

azila said...

btol tu k.es...kanak2 ni dia akan memerhatikan suma perlakuan org dewasa sebenarnya kan..so kt kena selalu beringatla utk bg contoh yg terbaik utk diorang..ingat plak kat anak buah zla yg banyak tanya soalan2 gini..heheh

Anaa said...

salam kak Es,

saya kadang pakai tudung dalam keta gak.. hihi, lari ke keta pakai serkup jer.. pakai dalam keta sebab takmo anak ngikut.. selalu kalo dia nengok saya pakai tudung, maknanya saya nak kuar, mulalah dia folo kita kehulu kehilir dalam umah nak ikut.. hehe..

**::CIKNUURUL::** said...

gud,kakak kn ank yg baik,.smoga mnjadi ank yg solehah ye,..

pesanan ikhlas dr cikNuurul,.ahaks,.

kak Es,pekabo?,.hrp2 sihat la Ramadhan ni ye,.buat kuih x kak?,.ehe,.

makcikkantin said...

Hehe makcik pun kadang "terbabas", keluar sidai kain....togel jer...tiba tiba neighbour boy keluar....

Miss Moon said...

thanks Kak Es ..moon tak tahu cam na nak ucap terima kasih sebab u sudi share kan kat your lovely blog ..moon ucapkan jutaan terima kasih

and thanks sebab letak kat sebelah -->

alhamdulillah Allah telah bukak kan banyak pintu utk kami n salah satunya adalah membukak pintu2 hati semer saudara saudara ..moon tak sangka ia akan berkembang ngan pantas sangat and bersyukur pada yg membantu ...


and many many thanks for your support n moga usaha kita ini di berkati and sedikit sebanyak dapat membantu mereka

Love
Moon

Rai said...

ramai lagi yg mengamalkan tudung on off..nak jalan2 pakai tudung.. tapi keluar rumah tak pakai tudung.. bila sedara mara datang rumah..adik beradik ipar datang rumah tak pakai tudung..sedangkan sepupu, abang ipar bagai tu kan bukan muhrim jugak..berdosa tunjuk aurat..ramai masih tak sedar..

Nini Hartini said...

betullah cara kak es...lagi bagus kalau kak es sama2 buka mana2 buku @ Al-Quran yg ada berkaitan kewajipan menutup aurat. biar anak kak es lebih faham dan yakin sbb dah ada firman Allah sekali.

FasiHaH SupiaN said...

budak2 kalau dari kecik dah diajar..nanti dah besar dah biasa...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehe..ramai je saya tgk org nak kluar kereta br sarung tudung.tak fhm hukum kot?