Pages

Thursday, November 10, 2011

Anak itu PUNCA REZQI

Alaaa tak mau la anak lagi.... nanti makan tak cukup.
Sekarang kita boleh la berdua duaan..nak makan apa pun boleh, tp kalau ada anak kecik ni kannn nak beli susu lagi, pampers lagi, itu ini. Dah tak boleh nak makan sedap2 !!!  GULP !!

Jauhkan dari pemikiran yang macam tu sebab bila dah diizinkan Allah dapat anak, Allah turunkan rezqi sekali untuk anak dan keluarga itu.
Siapa kita nak menidakkan kuasaNya.
Siapa Dia yang menentukan kita dah boleh menerima amanah ini ?? Tentulah Dia Yang Maha Mengetahui akan segalanya.

Dah lama kak Es teringin nak beli rumah sendiri selepas rumah pertama dah dijual sebab berpindah.
Yang berkenan, tak dapat.
Yang dapat, tak berkenan.
Yang nak beli, tapi ada je halangan.

Bila dah diakdirkan mengandung , tiba-tiba
" akak, akak dalam waiting list untuk rumah Damai 2 ni, kan ? Ada orang tak lepas loan, akak nak cuba tak?"
" Try je lahh..mana tahu rezqi "

Akhirnya.... Alhamdulillah penantian bakal berakhir juga. Insya Allah kalau kita yakin rezqi tu dari Allah, pasti kita dapat. Allah tu kan Maha Kaya. Sokmo kena baik sangka dengan Dia.

Hari tu syok dok baca Wani  pening kepala cari KC ( kitchen kabinet ) ..sekarang kak es pun dah mula pening dah. Nak yang lawo tapi murah .. Boleh ?? hahaha

18 comments:

Namee Roslan said...

anak tu rezeki. tak semestinya wang ringgit atau harta benda baru boleh panggil rezeki. kan? anak tu sendiri dah rezeki...

FasiHaH SupiaN said...

tu yg org kata rezeki anak kan kak es kan...

Sunah Sakura said...

alhamdulillah..nak beranak banyak2 la..

mas saari said...

saya nak mengandung lagi kak, tapi belum rezeki! kalau boleh saya nak 3 orang lagi anak, ramai baru meriah!

sekarang baru ada 2, yang kecik dah nak masuk 6 tahun!

doakan saya cepat mengandung ye kak!

MulutPayau said...

Kak Es....Alhmdulillah...rezeki anak..

Saya pun tgh mencari KC jugak ni..samalah, nak murah tapi lawa...susah jugak ni.....

Aku Ibu Muda said...

kak Es....sekarang excited nak buat KC dah tak ada...sebab rumah tu akan dijual nantii...huhuuuuuu

Anaa said...

wahh kak es pegnen ehh.. yang ke berapa ni.. Alhamdulillah...

dulu saya lama tak leh pegnen lepas kawin, bila pindah umah jer, Allah bagi pegnen .. Alhamdulillah.. rumah dapat, anak pun dapat.. hihi..

Fitri Senin said...

Akak doakan saya kurang stress utk dtg rezqi allah itu

アヌムちゃん said...

org cakap bila ada anak rezeki bertambah kan sbnrnya..huhuu

bersama kak Es said...

@Namee Roslan : betul tu namee bukan yg sekadar nmpak dimata je rezqi

bersama kak Es said...

@ FasiHaH SupiaN : tu lah kann...kehadiaran anak2 ni patut dihargai :)

bersama kak Es said...

@ Sunah Sakura : ameen..ya Rabb. Harap zuriat Sunah nnti full house :) n soleh dan solehah

bersama kak Es said...

@ mas saari : fuannngg!!!
amenn...moga lepas ni turn mas lak.
anak ramai meriah gituuu..nnti knuri senang nak rewang. time raya tu la paling best kannn mas

bersama kak Es said...

@ MulutPayau : semalam kak es g HOME FAIR tp still tak jumpe lagi yg lawoo dan murah huwaaaa

bersama kak Es said...

@ Aku Ibu Muda : buat rumah sewa je wani ... dah lama sket baru jual. boleh tak gitu? ssayang nyaaaaa tp keje baru tu lagi BEST kan??

bersama kak Es said...

@ Anaa : k.es pegnen yang keeee jap jap nak kira ... yg ke 7 tp anak ke 5 sebab 2 kali gugur.
haaa...ramaikan anak kak es..hehee

wah Anaa dpt rumah n anak , rezqi tu? Pastu rasa cam complete je kan dh ada belaka :)

bersama kak Es said...

@ Fitri Senin : wahhhh..jgn tensionnnn!! hehehe enjoy urself n ikut je flow yang Allah dah tetapkan. Anak tu kan pengikat kasih :) mode:memujuk

aramis2177 said...

saya setuju ngan pendapat tuh...betul anak tu punca rezki kan..tahniah sis dpt umah baru! ;))))