Pages

Saturday, April 16, 2011

Kalau dah terminum ....muntahkan



Kak Es selalu dengar kebaikan minum air putih selain untuk awet muda ( artis kan selalu cakap gitu ) , air baik untuk kesihatan dan kecantikan.

Tapi hari ini setelah BW dan mendapat info yang berguna ni...kak Es nak berkongsi dengan kamu semua. Cuba baca betul-betul ....

Suatu kajian kesihatan akupuntur yang diadakan salah satu ahli akupuntur, membuktikan bahawa air minum yang masuk dengan cara minum sambil duduk lebih baik dibandingkan kita minum dengan cara berdiri.Air putih yang kita minum ketika duduk akan disaring oleh sfringer. Sfringer adalah suatu struktur maskuler (berotot) yang boleh membuka dan menutup. Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada pos-pos penyaringan yang berada di ginjal.

Sebaliknya, jika kita minum air putih dengan cara berdiri, maka air yang kita minum itu masuk tanpa disaring lagi. Air itu boleht erus masuk menuju kandung kemih. Ketika langsung menuju kandung kemih, maka terjadi pengendapan di saluran ureter.





Kerana banyak limbah-limbah yang tersisa di ureter maka hal ini oleh menyebabkan penyakit kristal ginjal. Salah satu penyakit ginjal yang berbahaya. Susah kencing itu penyebabnya.
Cara mengatasinya :


1. biasakan minum duduk.
2. banyak minum air putih tapi minum dengan perlahan dan jangan terburu-buru



kredit info to : Blog & Aku 


Terus kak Es teringat sabda Nabi dari Abu Hurairah,“Jangan kalian minum sambil berdiri ! Apabila kalian lupa, maka hendaklah ianya di muntahkan !” (HR. Muslim)


P/S : Nabi memang hebat dari doktor pakar. Nampakkan ?!

16 comments:

Pak Aji said...

Info yang bagus ni.. mekasih ye..hehe

mungelily said...

yup....Baginda lg hebat dr mereka2 kan...

btw tq kongsi info sis!!

salam kenal2....(:

Zaza said...

bukan ke islam suruh minum duduk. ?

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

great info!good2.

btw, dtg dari gegar lagi BenA
dtg sini nak follous and gegar2 lagi
yeah!!hahah

aCap
ke blogku

Woofer Storm said...

memang bagus info ni sis..thank ye..heheee
follow sni..yahoooo

cujen said...

thanks for the info.


salam singgah dari CUJEN THE LEJEN

GET A FREE SAMPEL OF THE CLARINS PRODUCT HERE

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tq kak es...pas ni adik muntahkan semula..adehh selalu jek terlupa..nak2 pas jln2 ptg..esti minum sambil berdiri kat park tu..huhu.

bersama kak Es said...

@ Pak Haji
sama sama Haji...

bersama kak Es said...

@mungelily
Baginda sangat hebat tapi kdg2 orang lupa nak highlight baginda yg mulakan. Jadilah "lembu punya susu sapi dapat nama"

sama2 moga kita dapat manfaat

bersama kak Es said...

@Zaza
Betul tu..siap ada hadith lagi. Tapi berapa org yg ikut?

bersama kak Es said...

@ asyrafNAKjadiLEBIHbaik

thanks moga sama2 dpt manfaat.
TQ dtg jenguk

bersama kak Es said...

@ Woofer Storm
welcome...thanks for dropping a word

bersama kak Es said...

@cujen
welcome cujen :)

bersama kak Es said...

@LydiaMiza
tu lahh dik..sometimes kak Es pun lupe gak tapi anak2 rajin remind "umi. minum duduk la" huhuhu

Jom kita amal..even sikit tp impak besar :)

bersama kak Es said...
This comment has been removed by the author.
manggosteen said...

uish..baru tahu ni..tapi mmg sunnah nabi soh kita duduk kalau minum..setiap sunnahnya ada kebaikan disebalknya..